שאלות ותשובות

ניתוח קיצור קיבה הינו ניתוח בריאטרי (ניתוח לטיפול בהשמנת יתר חולנית), שנעשה באמצעות לפרוסקופיה) ,כירורגיה זעירה ופולשנית ). ניתוח קיצור הקיבה הם למעשה שלושה ניתוחים שונים: ניתוח טבעת, ניתוח שרוול וניתוח מעקף קיבה, כאשר לכל אחד יתרונות וחסרונות משלו, ועל כן נדרשת פגישה והערכת מדדים של המטופל על מנת לבחור את הניתוח שמתאים לו.
ניתוח קיצור קיבה מיועד לאנשים הסובלים ממחלת השמנה יתר חולנית. הניתוח נחשב כטיפול אפקטיבי ויעיל לטווח הארוך, אם כי דורש מהמטופל נכונות לשינוי באורח החיים מבחינת תזונה, פעילות גופנית ועוד. הניתוח נמצא כמשפר את איכות החיים בצורה משמעותית ואף מרפא בהצלחה חולי סוכרת. על כן הפך הניתוח לשכיח ואף ממומן ע"י משרד הבריאות.
הקריטריונים המקובלים לניתוח בריאטרי כיום הם מטופלים שערך מדד מסת גוף (BMI) שלהם הוא מעל 40, או מטופלים עם ערך BMI מעל 35 הסובלים ממחלות הקשורות בהשמנה: סוכרת, יתר לחץ דם, עודף שומנים בדם, תשניק נשימה בשינה, מחלת לב, קוצר נשימה, כאבי גב, כאבים בפרקי הברכיים, הפרעה בפוריות. החישוב המקובל למשקל גוף האדם הוא: משקל תקין – נע בין ערכי BMI של 18.5 עד 25. עודף משקל -נע בין ערכי BMI מעל 25. השמנת יתר -נע בין ערכי BMI מעל 30 מכונה השמנה או השמנת-יתר. השמנת יתר חולנית- היא מצב קיצוני של מדד BMI מעל 40.

שרוול קיבה –ניתוח שרוול קיבה נחשב לניתוח חדשני שבו יוצרים קיבה חדשה בצורת צינור המשכי לוושת דמוי שרוול בנפח של כ 50 סמ"ק (כרבע מנפח קיבה מקורי). ובכך הניתוח מגביל את כמות המזון שיכולה להיכנס לקיבה הקטנה (לעשירית מנפח ארוחה רגילה). בשל כריתה של האזור העיקרי בקיבה שאחראי על הפרשת הורמון הרעב גרלין שיעור הירידה הממוצע בניתוח הוא כ60% מעודף המשקל. ניתוח זה מומלץ היום כטיפול לסוכרתיים.

מיני מעקף קיבה – ניתוח המשלב הקטנת נפח הקיבה, ושינוי בספיגה (בשונה מהשרוול שבהו יש רק הגבלה בנפח הקיבה ללא השפעה על ספיגה). בניתוח, יוצר המנתח כיס קיבה קטן בנפח של כ-20 סמ"ק ומחברו ישירות למעי הדק תוך מעקף של יתרת הקיבה. ובכך נוצר מעבר מהיר של האוכל אל המעי הדק.כיוון שהליך כירוגי זה נחשב פשוט יותר הוא מקטין את הסיבוכים ביחס לניתוחים אחרים. הירידה במשקל הצפויה בניתוח זה היא בין 60-70% מעודף המשקל. בנוסף, בשל השינוי המבני מתרחשת בעיקר תת ספיגה של ויטמינים ומינרלים ולכן זהו ניתוח הדורש נטילה קבועה שלהם מולטי ויטמין סידן וברזל.

תופעות הלוואי העיקריות שעלולות להיווצר הם: שינוי באורחות החיים. ויכולות לכלול בחילה, הקאות, ומחסור בויטמנים.
תהליך ההחלמה עד החזרה לשגרה משתנה מאדם לאדם אך בממוצע אורך כחודש. כאשר האשפוז אורך בין 5-7 ימים.
בדיקה האם אני עומד בקריטריונים לניתוח התייעצות ראשונית עם רופא המשפחה / רופא מומחה בחירת רופא מנתח וקביעת פגישת היכרות ראשונית ביצוע בדיקות התאמה לניתוח בחירת סוג הניתוח המתאים לי
הניתוח נמשך בין שעתיים לשלוש שעות ונעשה בהרדמה מלאה.
חשוב לדעת כי סיבוכים לניתוחים בריאטרים הינם נדירים, על מנת למנוע ולהפחית סיכונים אלה קיימות הנחיות כיצד להתנהג לאחר הניתוח. מלבד הסיכונים הכללים הקיימים בניתוח הקשורים ב: חומרי הרדמה, זיהומים, וכדומה. להלן הסיבוכים שהינם ספציפיים לניתוחים בריאטריים וניתוחים במערכת העיכול: דימום בזמן הניתוח או אחריו ודלף מהקיבה לאחר הניתוח. חסימת מעיים- מתבטאת בחסימה של חלק מהמעי כך שהמזון אינו יכול לעבור לאורכו ובכך נמנעת הפרשת צואה. אולקוס – כיב הפוגע בשכבה המצפה את הקיבה או התריסריון כתוצאה מהפרשת חומצה וגורם לדלקת באיזור. פגיעה באיברים סמוכים או זיהום בחלל הבטן – אלה הם סיכונים נוספים אך נדירים מאוד.
מחקרים מוכיחים שניתוחי שרוול קיבה ומעקף קיבה מסייעים לירידה של 60%-70% במשקל העודף, הצלחה בשמירה על המשקל לאורך 5 שנים ויותר ושיפור ניכר עד כדי נסיגה מלאה של סוכרת סוג 2, דום נשימה בשינה, יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה ושאר תחלואת הקשורות בהשמנת היתר.
עבודה עצמית ומשמעת מעלים את אחוזי ההצלחה לטווח הארוך.
בטווח הזמן המיידי שלאחר הניתוח צפויה ירידה במשקל משמעותית ומהירה. עם הזמן, חלה האטה בהפחתת המשקל ולבסוף הופכת למצב סטטי.
כל הניתוחים הבריאטריים מבוצעים כיום בשיטה לפרוסקופית זעירה ופולשנית, ללא פתיחת הבטן, דרך פתחים קטנים בדופן הבטן אליהם מוכנסים כלי הניתוח, לרבות מצלמה זעירה שמשדרת תמונה של הקיבה ואיברים שונים בבטן למנתחים, ומכשירים זעירים באמצעותם מבוצעים החתכים ונוצר מבנה הקיבה. בשיטה הלפרוסקופית מנופחת תחילה הבטן באמצעות גז פחמן דו חמצני, ובהמשך עובד המנתח דרך הפתחים באמצעות כלי הניתוח השונים. בתום הניתוח נותרות צלקות קטנות בלבד, ובכך מפחיתים את שיעור הסיבוכים מזיהומים, זמן התאוששות קצר יותר, אשפוז קצר יותר, חזרה מהירה יותר לשגרה ולעבודה, ירידה בהתפתחות פצעים ובקעים בחתך הניתוח והפחתה בכאבים כתוצאה מהניתוח.
הליך בריאטרי של קיצור או מעקף קיבה יכול לסייע לאישה להיכנס להריון, אם השמנת יתר היא הסיבה בגללה היא מתקשה להרות. מומחים בהליכים בריאטריים ממליצים לנשים להמתין שנה עד שנתיים לאחר הניתוח לפני שהן נכנסות להיריון. הניתוח מוביל לירידת משקל רב במהירות, וכניסה להריון מוקדם מידי לאחר הניתוח עשויה לגרום לעובר המתפתח שלא לקבל את החומרים המזינים הדרושים לו. מומלץ להתייעץ עם תזונאית כדי לוודא את קבלת התזונה הדרושה במהלך ההיריון ולאחר הניתוח, ולתכנן ארוחות כראוי. יש צורך לקחת ויטמינים ומינרלים, שכן ניתוח הרזיה מקשה על הגוף לספוג חומרים מזינים מסוימים, כגון חומצה פולית, סידן, ויטמין B12, וברזל. הריון לאחר הליך קיצור קיבה יכול להיות בטוח ובריא, אם אישה מקפידה היטב על הוראות הרופא, וכמובן אם היא מבצעת את ההליך אצל מנתח מורשה, מוסמך ומיומן..