שרוול קיבה
רקע-
שרוול קיבה –ניתוח שרוול קיבה נחשב לניתוח חדשני שבו יוצרים קיבה חדשה בצורת צינור המשכי לוושת דמוי שרוול בנפח של כ 50 סמ"ק (כרבע מנפח קיבה מקורי). ובכך הניתוח מגביל את כמות המזון שיכולה להיכנס לקיבה הקטנה (לעשירית מנפח ארוחה רגילה). בשל כריתה של האזור העיקרי בקיבה שאחראי על הפרשת הורמון הרעב גרלין שיעור הירידה הממוצע בניתוח הוא כ60% מעודף המשקל. ניתוח זה מומלץ היום כטיפול לסוכרתיים.
ניתוח-
ניתוח שרוול קיבה מתבצע בהרדמה כללית ובשיטה הלפרוסקופית שבו מקטינים את נפח הקיבה ע"י חיתוכה לאורך ויצירת קיבה חדשה קטנה בצורת שרוול. הרעיון בניתוח זה הוא הקטנת כמות או נפח האוכל (לעומת מיני מעקף שבו יש גם הקטנת נפח וגם הקטנת ספיגה) שהמנותח יוכל להכניס לקיבה וע"י זה ירידה במשקל. בניתוח זה יש גם ירידה בתחושת הרעב בגלל ירידה ברמת הורמון הגרילין.
הכנות לניתוח:
החלטה על ביצוע ניתוח שרוול קיבה מצריכה להתכונן היטב לניתוח, לבחור את הניתוח המתאים ואת המנתח המיומן בו, וכן להימצא לאחר הניתוח במעקב. על הסיכונים הכרוכים בביצוע הניתוח מומלץ לשוחח עם הרופא המטפל ולבחון כל מקרה לגופו.
היתרון הגדול ביותר של ניתוח השרוול טמון בעובדה שהוא אינו מחייב מעקף של המעיים ולכן המטופלים לא סובלים מסיבוכים כגון חסימות מעיים, אנמיה, אוסטיאופורוזיס ומחסור בוויטמינים ובחלבונים.
ניתוח זה אף מתאים לאנשים שכבר סובלים מאנמיה, מחלת קרוהן ובעיות אחרות שבגללן ניתוח מעקף מהווה עבורם סיכון גבוה.
זהו אחד הניתוחים המעטים שניתן לבצע בצורה לפרוסקופית במטופלים בעלי משקל עודף גבוה במיוחד, ולכן הוא זוכה לפופולריות גבוהה. החיסרון העיקרי של צורת הניתוח הזאת הוא שהיא לא תמיד גורמת לאותה ירידה במשקל שאנשים היו רוצים להשיג. זה אמנם נכון לגבי כל סוג של ניתוח להפחתת משקל, אבל נכון במיוחד בניתוחים שרק מגבילים את נפח הארוחות.
הצלחת ניתוח הרזיה תלויה מאד במעקב הדיאטני והפסיכולוגי שלאחר הניתוח, הטמעת השינויים באורח החיים, התזונה ועיסוק בפעילות גופנית לאחר הניתוח.