כיס מרה
דף הבית » ניתוחים נוספים » כיס מרה
כיס המרה הוא איבר דמוי ביצה קטנה, שנמצא צמוד לאונה הימנית של הכבד שנמצא בבטן הימנית העליונה. תפקידו לאגור את מיץ המרה שמופרש מהכבד ולהפרישו בזמן אכילה דרך הצינור הציסטי שמחובר לצינור המרה הראשי שמחבר את הכבד לתריסריון. אחת המחלות הנפוצות בכיס מרה היא אבנים בכיס מרה (ובשכיחות יותר נמוכה בדרכי מרה). לא ברור בוודאות מהם הגורמים ליצירת אבני מרה וכיוצא בכך גם לא ידועות דרכים למניעת יצירת אבני מרה.
ניתוח כריתת כיס מרה (Cholecystectomy) לפרוסקופי הוא ניתוח שכיח המתבצע בהרדמה כללית, ובו מסירים את כיס המרה יחד עם האבנים. ישנן שתי טכניקות:
השיטה המסורתית- שבה מבצעים חתך באורך של כ 15- 20 ס"מ בדופן הבטן על מנת להוציא את הכיס. השיטה הלפרוסקופית- שהיא השיטה המומלצת והמועדפת כיום. הניתוח מצריך אשפוז של לילה אחד בד"כ, ולאחר מכן מנוחה בבית עד כשבוע ימים יחד עם טיפול נגד כאבים.
כריתה ניתוחית של כיס המרה הוכחה במשך השנים כדרך הבטוחה והיעילה ביותר לטפל במחלת כיס המרה.סיבוכים של כריתת כיס מרה הם נדירים, וביניהם: דמם, זיהום, דלקת ריאות, בעיות בלב, פגיעה באברי בטן שכנים כמו צינור המרה המשותף או התרסריון, ועשויים גם להצריך ניתוח או פעולה לתיקון המצב.