ניתוח בריאטרי, או בשמו המוכר ניתוח לקיצור קיבה, אינו דרך קיצור לכל מי שיש עודף משקל. הוא מתאים למי סובל מהשמנת יתר חולנית, המוגדרת כיום כמחלה כרונית וככזו שמגבירה את הסיכון לתחלואות נלוות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, דום נשימה בשינה ומחלות לב. ארגון הבריאות העולמי קבע כי הניתוחים הבריאטריים הם טיפול אפקטיבי להשמנת יתר חולנית, בכך שמאפשרים ירידה משמעותית במשקל בקרב אנשים שלא הצליחו לרזות באמצעים אחרים כמו דיאטות, ספורט או טיפול תרופתי. "הסיבה היחידה, האמיתית והעיקרית לניתוח כזה היא בריאותית בלבד, וזאת לאחר שמוצו הפתרונות האחרים ושנקבע כי המטופל עומד במדדים המתאימים ובקריטריונים של הוועדה שמונתה לאשר ניתוחים כאלו," מאשר ד"ר חסן קיס, מומחה בכירורגיה כללית, כירורגיה לפרוסקופית מתקדמת והשמנת יתר.
ד"ר קיס הוא בוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב. מלבד מרפאתו הפרטית – לה סניפים ברמלה ובראשון לציון – הוא משמש כרופא בכיר בחטיבה הכירורגית במרכז הרפואי אסף הרופא. בין השאר פעיל ד"ר קיס בתחום האקדמיה, מעביר הדרכות והרצאות בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב ובוחן בבחינות הסמכה למומחים בכירורגיה כללית, ומוזמן תדיר להרצות בכנסים רפואיים בינלאומיים בארץ ובחו"ל. ברזומה של ד"ר קיס מאות ניתוחים מוצלחים, ומטופליו המרוצים – אשר מפרסמים בגאווה את תמונות ה"לפני/אחרי" שלהם -שומרים איתו על הקשר גם שנים לאחר הניתוח. שיטות הטיפול שבהן הוא מתמחה, היכולת להתאים לכל אחד את הטיפול הנחוץ לו והחיבור האנושי למטופליו הפכו אותו לאחד
ניתוח קיצור קיבה הוא בעצם שם כולל לכמה סוגי ניתוחים ובהם ניתוח שרוול, ניתוח מעקף או מיני מעקף, שבהם מקטינים את נפח הקיבה ו/או את יכולת הספיגה של המזון. כל סוגי הניתוחים מבוצעים בהרדמה כללית ובשיטה הלפרוסקופית – שיטה זעיר פולשנית המקלה על תהליך ההחלמה בשל החתכים הזעירים המבוצעים בה. שורה של בדיקות רפואיות ומעבדתיות מקיפות נעשות לצורך הערכה לפני הניתוח וכן לשם התאמת סוג הניתוח למטופל. ההתאמה נעשית בין היתר תוך התחשבות במשקל, מחלות הרקע, הרגלי האכילה וההתנהגות של המטופל.
נחשב לניתוח חדשני, שבו מקטינים את נפח הקיבה על ידי חיתוכה לאורך ויצירת קיבה חדשה בצורת שרוול. בכך מגבילים את כמות המזון שאפשר להכניס לתוכו לכעשירית מנפח ארוחה רגילה. בשל כריתה של האזור העיקרי בקיבה שאחראי על הפרשת הורמון הרעב גרלין, שיעור הירידה הממוצע בעקבות הניתוח הוא כ-60% מעודף המשקל.
היתרון העיקרי של ניתוח השרוול הוא בכך שאינו מחייב מעקף של המעיים, ובכך טמון גם חסרונו – מקטינים בו את נפח הקיבה אך לא את יכולת הספיגה.
מעקף קיבה הוא כיום הניתוח הבריאטרי הנפוץ בישראל. בניתוח זה משלבים הקטנה של נפח הקיבה ואלמנט של תת-ספיגה. את נפח הקיבה מקטינים כאשר יוצרים בה כיס קטן, מחברים אותו ישירות לחלק של המעי הדק בשתי נקודות השקה וכך עוקפים את רוב הקיבה. בדרך זו מגבילים את כמות המזון שניתן לצרוך ובנוסף נוצרת ספיגה מופחתת של המזון באמצעות המעקף. מעבר לכך, מעקף קיבה גורם לשינויים במערכת העיכול המדכאים את תחושת הרעב. שיעור הירידה הממוצע בעקבות הניתוח הוא כ-70% מעודף המשקל.
הניתוח הנפוץ ביותר בארה"ב, שלאחרונה הפך פופולרי גם בישראל. בניתוח זה יוצרים כיס ארוך וצר בקיבה ומחברים את קצהו ללולאת מעי דק. גם בניתוח זה משלבים הקטנה של נפח הקיבה ואלמנט של תת ספיגה. בהשוואה למעקף קיבה רגיל, ניתוח מיני מעקף קצר ופשוט יותר, ובו כיס הקיבה שנוצר מעט גדול יותר ועשוי לדרוש פחות ניוד ותמרון של המעי הדק. בניגוד למעקף קיבה, שבו מבוצעות שתי השקות עם המעי, במיני מעקף יש השקה אחת.
החיים שאחרי ניתוח ייראו אחרת, ומי שיאמץ שגרת חיים חדשה ובריאה יזכה לתוצאות טובות יותר למשך שנים רבות. קיימת חשיבות רבה לליווי המקצועי ולמעקב הרפואי, כמו גם לתזונה נכונה ולפעילות גופנית מתונה – כדי להשיג תוצאות לטווח הארוך.
בפועל, לאחר אשפוז של יומיים עד שלושה ימים משתחרר המטופל הביתה וברוב המקרים ההחלמה והחזרה המלאה לשגרה אורכת לכל המאוחר כחודש מהניתוח. כבר למחרת הניתוח המטופל מתחיל לשתות נוזלים. כעבור מספר שבועות עוברים בהדרגה מנוזלים צלולים למלאים, למרקמים של דייסה ומזון רך, ועד לתזונה רגילה ומלאה. הנחיות הדיאטנית חשובות ביותר לתהליך זה ולסיוע בבניית תפריט מותאם. השגרה החדשה כוללת גם בדיקות דם בתדירות קבועה.
בין תופעות הלוואי ניתן למנות צרבות, שינוי בטעם וריח וחסרים תזונתיים. חסרים אלו עלולים להוביל לאנמיה והפרעות נוירולוגיות, ובמקרים מסוימים יש צורך חיוני בנטילת תוספי תזונה ומינרלים באופן קבוע. כמו כן, בתקופה שמיד לאחר הניתוח, בשלב שבו יש לרוב ירידה מהירה במשקל, יש להקפיד על צריכת חלבון על מנת לשמור על מסת השריר.
לאחר תקופת ההחלמה ובהתייעצות עם הרופא המנתח אין מניעה לבצע פעילות גופנית כמו הליכה, ריצה, שחייה ופעילות אירובית. עם זאת, העצימות והתדירות הפעילות הגופנית צריכות להיות מותאמות אישית.
בסופו של דבר, חשוב להבין שהניתוח אינו קסם. הוא "מאתחל" את מערכות הגוף כדי לאפשר ירידה במשקל, אך השמירה על הירידה הזו לטווח הארוך תלויה רבות ביכולת של המטפל לסגל אורח חיים נכון ובריא. ד"ר קיס ממשיך ללוות במסירות את המטופלים תקופה ארוכה גם אחרי הניתוח. זאת בין היתר באמצעות "בריאקטיב", תוכנית ליווי והעצמה לאחר ניתוח בריאטרי מטעם המרכז הישראלי לחקר וקידום מדיניות בסוכרת ע"ש ד"ר פסח סגל, שד"ר קיס שהוא אחד מיוזמיה ומקימיה. "התוכנית נולדה מתוך צורך שעלה מהשטח," מסביר ד"ר קיס, "לתת מענה לאנשים רבים שנמצאים לאחר תקופת 'ירח הדבש' של הניתוח. בתקופה זו ישנה ירידה מהירה במשקל, לרוב בלי מאמץ גדול, ולאחריה – כעבור כשנה-שנה וחצי – מתחיל האתגר האמיתי". התוכנית, המיועדת למי שעברה שנה מאז שנותח, מלווה באנשי מקצוע מהשורה הראשונה, המעניקים מענה בתחומים כמו דיאטה ושמירה על המשקל, תזונה, ספורט ופעילות גופנית, ליווי נפשי ורגשי, דימוי עצמי, ועוד.